Proje ile Genel Müdürlüğe bağlı kütüphanelerin büyük ve karmaşık veri setinin, kullanıcının kolayca erişip kullanabileceği bir platforma taşınması amaçlanıyor.

Geleceğin kütüphaneleri suni zeka ile şekillenecek

Mayıs ayında birçok kütüphanede entegrasyonu tamamlanarak kullanıcılara sunulması hedeflenen uygulamanın geliştiricisi Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “Ben de sık sık kitap okuyan ve çevreme kitap okuma alışkanlığını aşılamaya çalışan biri olarak, kütüphane kültürünün ve kütüphanecilik mesleğinin korunmasını fazlaca önemsiyorum. Bu aşamada bu kültüre haiz çıkarken çağa ve hızla gelişen teknolojiye de uyum sağlamak büyük ehemmiyet taşıyor. Kültür ve Gezim Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile yaptığımız bu emek harcama, kütüphaneciliği suni zeka teknolojisi ile harmanlayarak geleceğin kütüphanelerini bugünden deneyimlememizi sağlayacak” diye konuştu.

Hedef 2024’te 100 akıllı kütüphane

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nden meydana getirilen açıklamada 2024 senesinde suni zekâ temelli 100 akıllı kütüphanenin vatandaşların hizmetine sunulmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Uygulamanın detaylarını paylaşan Dr. Erkul, “Büyük dil modellemelerini (LLM) temel alarak geliştirdiğimiz suni zeka ürünlerimiz Cere ve Cere Insight’ın altyapısını kütüphanelerimizin gerekseme ve beklentilerine uygun şekilde tekrardan yapılandırdık. Bu uygulama yardımıyla kütüphane ziyaretçileri, tüm Türkiye’yi kapsayan geniş veri tabanı üstünden, kitap adı, yazar, kitap mevzusu, kitabın bulunmuş olduğu kütüphane ve kütüphane içindeki lokasyonu hakkında suni zeka destekli anlamsal (semantik) aramalar yapabilecek ve kitap önerilerine ulaşabilecek. Gençlerimiz yeni teknolojilere karşı oldukça meraklı ve heyecanlı. Suni zeka, hem kaynak arama süreçlerini hem de uygunluk durumu öğrenme süreçlerini oldukça hızlandıracak” ifadelerini kullandı.