Konsept: 1970 Lancia Stratos Zero

Tanıtım Yılı: 1970 Turin Otomobil Fuarı

Özellikler: Sıradışı ve ortadan motorlu tasarım

Bu Konsepti Niçin Hatırlıyoruz?

Otomotiv endüstrisinin içinde adını birden fazlaca kez duyduğunuz meşhur tasarım evleri mevcut. Mesela TOGG’un tasarımını da meydana getiren Pininfarina bunlardan biri. Fakat tarihin en mühim isimlerinden Bertone’yi unutmamak gerek. 60’lı ve 70’li yıllarda kendilerine özgü Lamborghini Marzal ve Alfa Romeo Carabo benzer biçimde konseptler üreten tasarım evi, Pininfarina ve Italdesign ile çekişmeli bir rekabete girmişti.

İşte o rekabetin ortaya çıkardığı bir ürün olarak nitelendirilebilir Stratos Zero. Aslına bakarsak Bertone onu 1970 senesinde düzenlenen Turin Otomobil Fuarı’nda tanıtırken kendisine “Stratos HF” olarak hitap etmişti. Fakat süre içinde model, “Zero” takma adını alarak hayatına bu şekilde devam etti.

Modeli hususi meydana getiren şey ise ilk bakışta günümüz standartlarına nazaran bile fütüristik görünen tasarımı. 1968 model Carabo’nun tasarım detaylarını kullanan model, tarihin ilk “ışık şeridi” tasarımlarından birini giyiyor. Elektrikli otomobiller ile beraber fazlaca daha sık görmeye başladığımız bu ışık şeritleri, Zero üstünde 55W’lık ampuller ile çalışıyor. Şu demek oluyor ki doğal ki bu tasarımın LED far ekibi ile gelmesini beklemek mantıksız olurdu.

Far takımlarında 10, stoplarında ise tam 84 tane küçük ampul bulunduran model dikkatleri direkt olarak köşeli yapısına çekiyor. Arka bölümde bulunan devasa üçgen eleman, 1.6 litrelik Lancia V-4 adlı motorun nefes almasına olanak sağlıyor. Ortadan çıkışlı egzoz sistemi ise aracın sportif yönünü öne seriyor denebilir.

Stratos Zero, tasarım detaylarının küçük bir kısmını başka modellerden alıyor olsa da ruhu tamamen cenk jetlerine ilişkin. Aynı cenk jetleri benzer biçimde bir kabin kapağı (canopy) bulunduran modele, tırmanarak binebiliyorsunuz.

1970 Lancia Stratos Zero

Lancia şu günlerde Stellantis ile bir kez daha küllerinden dirilmenin yolunu arıyor. Bakalım Stratos adı, yeni premium Lancia modelleri üstünde kendisine yer bulabilecek mi?