İmalat sektörü, hızla dönüşen dünyada birçok güçlük ile karşılaşıyor. Üreticiler, küresel dengelerin kırılgan olduğu bir dönemde hizmet sunarken gelişme ve sürdürülebilirlik nezdinde birçok mesele ile karşılaşıyor. Nitelikli eleman eksikliği; tedarik zincirinde kaynak darboğazları, küresel lojistik gecikmeleri, maliyet baskıları ve siber saldırılarda artış dahil olmak suretiyle uzun vadeli sorunların yaşanmaya devam ediyor olması; sürdürülebilir üretim ve hizmet anlayışı kapsamında meydana getirilen yatırımlar esnasında kâr dengesini sağlayabilmek bu zorlukların yalnızca birkaçını oluşturuyor.

Fakat sektör birçok sorunla baş ediyor olsa da beklentileri karşılamaya ve daha iyisi için değişik alanlarda yatırım hayata geçirmeye devam ediyor. Teknoloji, birçok sektörde rekabet enerjisini korumanın mühim bir parçasıyken imalat sektöründe eğer olmazsa olmaz hale geliyor. Fiziki koşullarla kısıtlanan imalat sektörü, verim kazanmak ve rekabet enerjisini korumak için yeni teknolojileri ve dijital dönüşümü benimsiyor. Dördüncü Endüstri Devrimi ilkelerini benimseyen kuruluşlar, yenilikçi teknolojilere yatırım yaparak verim ve ürün kalitesinde artış, maliyetlerde düşüş ve operasyon yönetiminde kolaylık sağlıyor.

İmalat sektörü, 5G ağlarına yoğun ilgi gösteriyor

ABI Research’ün araştırması, 2030 yılına kadar imalat sektörünün 49 milyon özel 5G ağını dahilinde bulunduracağını öngörüyor. Buna ek olarak, analist şirketi Omdia’nın Hususi LTE ve 5G Ağlarına ilişkin 2023 raporu, imalat sektöründe hususi 5G ağlarına yoğun bir talep bulunduğunu ve tüm 5G ağlarının yüzde 23’ünü oluşturduğunu açıklıyor.

Bu yoğun talebin sebepleri içinde sahadaki donanımların gerçek zamanlı seyretme ve analizinin yapılabilmesi, her yerden komut verilebilmesi ve önleyici bakımın kolaylaştırılması yardımıyla verim kazanılması ve ihtimaller içinde maliyetlerin düşmesi bulunuyor. 5G’nin düşük gecikme süresi ve dayanıklığı yardımıyla üreticiler tüm işlemleri hızlandırabiliyor, çalışan güvenliliğinde artış sağlayabiliyor ve otomasyon hedeflerini karşılayabiliyor.

Son VDC araştırması, üreticilerin mevcut ağları için en mühim sınırlamaların güvenlik, hız, performans ve istikrar bulunduğunu göstermektedir. 5G hususi ağları üretici gereksinimleri doğrultusunda özelleştirilebilmekle birlikte sahaya konumlandırıldığında her insan ve değişen teknolojinin birbirine bağlı kalmasını sağlayarak tüm bu alanlarda gelişme sağlıyor.

5G ile bağlı kalan sahalar, kapsamlı data akışı ve çözüm üretimini mümkün kılıyor

Akıllı üretim süreçlerinin mühim bir parçası, üretim esnasında yaşanmış olan zorlukların hızlıca tespit edilmesi, sorunların oluşmadan önlenmesi ve darboğazların giderilerek verim kazanılması. Fakat yeterince data ve veri üretemeyen sahalarda bu analizlerin yapılması ve sorunların giderilmesi oldukca daha zor oluyor. Hususi 5G ağları, tüm cihazları kesintisiz bağlı tutarak yazılım, donanım, insan ve iş içinde devamlı bir yazışma gerçekleşmesini, veri toplama ve analiziyle saha yönetiminin kolaylaştırılmasına, verim sağlanmasına ve sorunların önlenmesi yada hızlıca çözülmesine destek sağlıyor.

5G altyapısı bunların yanı sıra, sahada değişik güvenlik ve denetimi, otomasyon, artırılmış gerçeklik, eğitim teknolojilerinin entegrasyonu ve kullanımını kolaylaştırarak yatırımlardan daha oldukca tesir sağlanmasına destek oluyor.

Panasonic, sahayı yakından tanıyor

Müşterileri ile kurduğu kuvvetli ilişkiler yardımıyla sahanın yaşamış olduğu zorlukları yakından tanıyan Panasonic, günümüzün dijital destekli üretim hatlarını desteklemek için birçok değişik ürün ve çözüm sunuyor. Sahaların sıkıntılı koşullarına dayanıklı ve hususi 5G ağlarına kolayca entegre edilebilen Panasonic TOUGHBOOK dayanıklı bilgisayar serisi, saha çalışanlarının eleştiri anlarda kesintisiz bağlı kalmış olarak güncel bilgiye haiz olmasını, verim kazanmasını ve daha güvenli iş yapmasını sağlıyor.

Güvenliği hem sahada hem kurumsal açıdan eğer olmazsa olmaz olarak gören Panasonic, kuruluşlara hususi bir 5G ağının tüm kabiliyetlerini sunarken müşterilerinin gerekseme duyduğu tüm denetim ve güvenliği elde eden bir 5G hususi ağ mimarisi (5G Kampüs) geliştirdi. Bu altyapı yardımıyla cihazlar yalnızca fiziki değil, dijital ortamda da dayanıklılık ve güvence sağlıyor.