[ad_1]

Yüzyılımızın en büyük sağlık tehditlerinden birini oluşturan kanser hastalığı haliyle insanların korkulu rüyası olmuştur. Kanserden korunmak isteyenler ise kendisini ve sevdiklerini daha sağlıklı bir ortamda yaşatabilmek için gerekli önemlemleri almaktadır. Alınan bu önlemlerden en yaygın olanı ise radyasyona olabildiğince az maruz kalmaya çalışmaktır. Peki MR Görüntüleme işlem esnasında radyasyon saçar mı? Sorunun cevabı; tabi ki hayır, MR Cihazı görüntüleme esnasında ortama asla radyasyon saçmaz.

 

MR Cihazı Görüntüyü Nasıl Oluşturur?

 

MR cihazı görüntü oluşturken vücudumuzdaki hidrojen atomlarını inceler böylelikle yumuşak dokuların görüntüsünü elde eder. Cihaz dokudaki hidrojeni bulmak ve görüntüye çevirmek için manyetik alan uygular. Manyetik alanlar dokudaki hidrojeni ortaya çıkarır ve hidrojen atomları bu çekim alanına bir tepki oluşturur. Hİdrojen atomunun oluşturduğu bu çekimsel tepki ekrana görüntü olarak düşmektedir. Bu işlemlerin hiçbirinde ortama radyasyon saçılmaz. MR Görüntüleme de bu tarif biraz korkutucu gelmiş olabilir ama korkmanıza neden olacak bir durum yok. Cihaz hidrojen atomlarınızı görüntü oluşturmak için kullanırken size bunu hissettirmiyor,yani asla bir acı veya etkisini duymuyorsunuz.

 

Her Hasta MR Görüntülenme Tekniğinden Yararlanabilir Mi?

 

Elbette bu sorunun cevabı hayır olacaktır. Tıpta kendisine büyük görevler ve sorumluluklar elde etmiş MR cihazı kimi hastalar için uygun değildir. Bu uygun olmayışın nedenleri cihazdan kaynaklanmamaktadır, daha çok hasta özellilklerini içermektedir.

 

MR Görüntülenme Tekniğinden Yararlanılması Sakıncalı Durumlar

l Üç aylık hamilelik süresini geçirmemiş anneler için MR sakıncalı olabilir.

l Kalıcı dövme sahipleri,

l Protez, platin kullanan hastalar,

l Kalp pili bulunan hastalar,

l Kalıcı makyajlı hastalar,

l Panik atak ve klostrofobi bulunan hastalar, genellikle MR görüntülenme tekniğine alınmazlar ancak alınması zorunlu durumlarda gerekli kontroller ve şartlar yerine getirildiğinde işlemler başarıyla gerçekleştirilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar: https://doktordanhaberler.com

[ad_2]